Jump to content


Photo

Interpretare analizelor de laborator


  • Please log in to reply
2 replies to this topic

#1 Amiable

Amiable

    ✪✪✪✪✪

  • Moderator global
  • 2,165 posts
  • Gender:Male
  • Location:Iasi

Posted 23 October 2009 - 12:09 PM

Probabil fiecare a fost nevoit macar de cateva ori sa isi faca analizele.
Dupa aceea cu buletinul de analize s-a dus la medicul de familie care a interpretat rezultatele si a pus diagnosticul.
Consider ca e important ca fiecare sa stie care sunt valorile normale a celor mai importanti parametri.

Interpretare analize biochimice

DIAGNOSTIC DIFERENTIAL AL ANALIZELOR
UZUALE DE LABORATOR

1997 Medical Information System Inc. 25 Horseshoe La., Stamford, CT 06903 USA


Fosfataza Alcalina:
Valoare Normala : 25 - 115 UI
Crescuta : Boli de Ficat - Cai biliare (obstructie canale biliare [calculi, cancer], colestaza [nutritie totala parenterala, sepsis, antibiotice, medicamente…], colecistita acuta, metastaze hepatice, hepatita, CMV, Mononucleoza Infectioasa, Ciroza [biliara primara, alcoolica…]), Boli Osoase (metastaze osoase osteoblastice, cancer primitiv osos Paget, hiperparatiroidism [primar sau secundar], fracturi în curs de vindecare, osteomalacie, ricketsi, poliartrita reumatoida), pancreatita acuta, insuficienta cardiaca congestiva, sarcina / nastere, Cancer (metastaze osoase / hepatice, mielom multiplu, leucemie), Medicamente (medicamente colestatice, antibiotice, fenotiazide, estrogeni, contraceptive orale, indometacin, INH, Metrotrexat), hipertiroidism, perforatie / infarct intestinal, sarcoidoza, sepsis.
Scazut : hipofosfatemie, hipotiroidism, malnutritie.

GGTP, GGT (gamma glutamil transpeptidaza / transferaza; specifica pentru patologia hepatica, nu se gaseste în os, se coreleaza cu fosfataza alcalina)
Valoare Normala : 10 - 50 UI
Crescuta : boli hepatice, colestaza, Cancer (metastaze hepatice, hepatom, pancreatic), Hepatita, icter obstructiv, traumatism hepatic, pancreatita acuta, hepatita alcoolica, Medicamente (Dilatin, Fenobarbital), insuficienta cardiaca congestiva, sepsis, Sindrom nefrotic, Mononucleoza Infectioasa.

GO, GOT, AST (transaminaza glutamil oxaloacetica serica, aspartat aminotransferaza)
Valoare Normala : 0 - 40 UI
Crescuta : IMA, Boli hepatice (hepatita, staza, necroza, , colestaza, ciroza, obstructie biliara), miocardita, insuficienta cardiaca congestiva, embolism / infarct pulmonar, traumatisme, pancreatita acuta, boli musculatura scheletica, arsuri, anemie hemolitica, medicamente (antibiotice, Mevacor, antihipertensive, contraceptive orale, Teofilina, INH), Mononucleoza Infectioasa.

TGP, GPT, ALT (transaminaza glutamil piruvica, alanin aminotransferaza)
Valoare Normala : 0 - 40 UI
Crescuta : Boli hepatice (hepatita, ciroza, ficat de soc, insuficienta hepatica în stadii terminale, necroza, staza, colestaza, cancer, obstructie biliara), pancreatita acuta, Medicamente (Alopurinol, INH, Metotrexat, contraceptive orale, Fenitoina, Aspirina, Aldomet, Indocin, Heparina, Antibiotice), insuficienta cardiaca congestiva, boli ale musculaturii scheletice, Mononucleoza Infectioasa, soc, IMA, miocardita.

LDH (lactic dehidrogenaza)
Valoare Normala : 50 - 240 UI
Crescuta : IMA (vârf 3-4 zile postinfarct, LDH-1 este mai sensibila, LDH-1>LDH-2), miocardita, insuficienta cardiaca congestiva, Anemie Hemolitica, hemoliza, infarct (pulmonar, renal, intestinal), boli hepatice (hepatita, necroza…), cancer, leucemie acuta, limfom, boli ale musculaturii skeletice, AVC, soc caloric, necroza tisulara, transfuzii, Mononucleoza Infectioasa.

Bilirubina Totala (icter vizibil > 2.5-3.0 mg/dl)
Valoare Normala : 0.2 - 1.5 mg/dl sau 3 - 25 umol/l (SI)
Bilirubina Totala crescuta : boli de ficat - cai biliare (hepatita, obstructie biliara [calculi coledocieni, calculi veziculari, stricturi, atrezie, cancer (primar sau metastaze), traumatism chirurgical, pancreatita),colestaza, ciroza, ficat de staza, sepsis, nutritie totala parenterala, Medicamente (Halotan, contraceptive orale, Alopurinol, antibiotice, steroizi, INH, Indometacin, Metildopa, sulfonamide, Tolbutamida, Cloramfenicol, Clorpromazin), Mononucleoza Infectioasa, insuficienta hepatica, ictere ereditare (eg. Gilbert).
Bilirubina directa (conjugata, hidrosolubila, apare si în urina):
Valoare Normala : 0.3 mg/dl sau 4 umol/l
Crescuta : obstructie biliara (calculi veziculari, calculi coledocieni, stricturi, cancer (metastaze, hepatom, pancreatic, ampulom, colangiocarcinom), pancreatita, hepatita (virala, toxica, medicamentoasa), sepsis, nutritie parenterala totala, ciroza (biliara primitiva, alcoolica…), Dubin Jhonson, Rotor, boala Wilson.
Bilirubina indirecta (neconjugata), Valoare Normala : 1.0 mg/dl sau 18 umol/l
Crescuta : hemoliza, transuzii, Sickle Cell Anemia, hematom în resorbtie, hepatita, ciroza, sepsis, insuficienta hepatica congestiva, cancer, insuficienta hepatica, Gilbert, Crigler - Najjar.

Albumina (origine hepatica, 55 - 65 % proteine totale, t ? 15-18 zile)
Valoare Normala : 3,4 - 5.6 g/dl
Crescuta : hemoconcentratie, deshidratare.
Scazuta : Hiperhidratare, malnutritie, boli hepatice (hepatita, ciroza, insuficienta hepatica), Sindrom Nefrotic, glomerulonefrita cronica, enteropatii cu pierdere de proteine (Crohn, colita ulcerativa, boala Whipple…), sarcina, cancer, arsuri severe, malabsorbtie, imobilizare prelungita.

Proteine Totale (albumina + globuline),
Valoare Normala : 5.6 - 8.4 g/dl
Crescute : deshidratare, mielom multiplu, sarcoidoza, inflamatii cronice, colagenoze (LED, PA, sclerodermie…), macroglobulinemie
Scazute : vezi Albumina Scazuta.

Acid Uric ,
Valoare Normala : 2.4 - 7.5 mg/dl sau 140 - 440 umol/l
Crescuta : guta, deshidratare, insuficienta renala cronica, diuretice (tiazide), alcoolism, leucemie, limfom, mielom multiplu, boli mieloproliferative, radioterapie, anemie hemolitica, dieta bogata în nucleoproteine, malnutritie, Policitemia Vera, toxemia gravidica, medicamente (chimioterapice), diabet insipid.
Scazut : Medicamente (Alopurinol, Probenecid, Salicilati, corticosteroizi, Warfarin), SIADH, Hemocromatoza, bsoli hepatice, boala Wilson, Sindrom Fanconi.

Osmolalitatea (mOsmol / kg = mmol / kg, estimare = 2 [Na] + Azot ureic / 2.8 + glc / 18)
Valoare Normala : 274 - 296 mOsmol / kg
Crescuta : deshidratare, hiperglicemie (diabet zaharat, coma hiperosmolara noncetotica), hipernatremie, uremie, diabet insipid (central sau nefrogen), toxine (etanol, metanol, etilen glicol), Medicamente (diuretice, manitol), hipercalcemie.
Scazuta : hiponatremie, SIADH, intoxicatie cu apa, hiperhidratare.

Colesterol Total : Preferabil < 200 mg/dl sau 5.18 mmol/l, borderline - risc moderat 200 - 239 mg/dl, risc crescut > 240 mg/dl sau > 6.20 mmol/l
Factori de risc pentru boala coronariana : vârsta (barbati > 44, femei > 54), fumat, HTA, HDL < 35 mg/dl, diabet, antecedente familiale, Colest / HDL > 4.5
Crescuta : Hipercolesterolemie, Diabet zaharat, hipotiroidism, IMA, trimestrul 3 al sarcinii, afectiuni biliare, colestaza, obstructie biliara, Sindrom Nefrotic, dieta bogata în colesterol, sedentarism, obezitate, Hipercolesterolemie familiala, Hiperlipoproteinemii , Medicamente (steroizi, contraceptive orale, fenotiazide, Fenitoina)
Scazut : malnutritie, hipertiroidism, boli hepatice, insuficienta hepatica, mielom multiplu, malabsorbtie, anemie hemolitica, Medicamente (Niacina, Alopurinol, Colchicina, INH, Mevacor, Pravachol, Cholestiramina, Zocor, Lescol, fibre).

Trigliceride,
Valori Normale : 30 -135 mg/dl sau 0.34 - 1.52 mmol/l
Crescute : Hiperlipoproteinemii primare (I-V), diabet zaharat, hipotiroidism, IMA, pancreatita acuta, alcoolism (acut sau cronic), Sindrom Nefrotic, boli hepatice, dieta bogata în lipide/glucide, guta, sarcina, Medicamente (sterorizi, estrogen, contraceptive orale, lipide administrate intravenos), glicogenoze.
Scazute : malnutritie, malabsorbtie, hipertiroidism, medicamente ce scad trigliceridemia.

LDL colesterol : Preferabil < 130 mg/dl, borderline - risc moderat 130 - 159 mg/dl, risc crescut > 160 mg/dl; [LDL = colesterol total - TG/5 - HDL]

HDL colesterol : risc cardiac scazut > 45 mg/dl sau 1.16 mmol/l, risc cardiac crescut < 35 mg/dl sau 0.90 mmol/l
Crescut : sport regulat, aport moderat de alcool, Niacina
Scazut : fumat, sedentarism, obezitate, insuficienta renala, diabet, beta blocante.

Amilaze,
Valori Normale : 20 - 140 UI; provin din pancreas, gl. salivare, ficat.
Crescute : pancreatita acuta, ulcer peptic perforat (posterior), colecistita acuta, obstructie canal cistic, cancer pancreatic, pseudochist pancreatic, ascita pancreatica, ocluzie intestinala, perforatie intestinala, infarct intestinal, peritonita, apendicita acuta, sarcina, sarcina extrauterina, ruptura de chist ovarian, coledocolitiaza, parotidita, oreion, traumatism de gl. salivare sau pancreas, infarct pulmonar, arsuri, cetoacidoza diabetica, insuficienta renala, alcoolism acut, colangiopancreatografie retrograda endoscopica, macroamilazemia, Medicamente (Morfina, Aspirina, diuretice tiazidice, corticosteroizi, Azartioprina, contraceptive orale), ciroza.
Scazute : pancreatita cronica în stadiu terminal, insuficienta hepatica, hepatita severa.

Lipaza,
Valori Normale : 20 - 140 UI, în diagnosticul tardiv al pancreatitei acute, creste la 2 saptamâni, dupa un episod acut de pancreatita; specifica pancreasului.
Crescuta : pancreatita acuta, cancer pancreatic, colecistita acuta, obstructie canal pancreatic, ocluzie intestinala, infarct intestinal, ulcer peptic perforat, narcotice.

CPK, CK (creatin fosfokinaza),
Valori Normale : 5 - 200 UI (izoenzime MB, MM, BB)
Crestere CPK totala : IMA, chirurgie cardiaca, post injectii IM, traumatisme, sindrom de strivire, politraumatisme, resuscitare cardio pulmonara, defibrilare, electrocutare, miozita, rabdomioliza, AVC, eforturi intense, soc.
Crestere CPK - MB : IMA, angina instabila, chirurgie cardiaca, ischemie cardiaca, miocardita acuta, pericardita, cardiomiopatie, defibrilare, rabdomioliza, distrofii musculare.
Crestere CPK - BB : AVC, hemoragie subarahnoidiana, tumori cerebrale, convulsii, soc, traumatisme craniene, neurochirurgie, embolism / infarct pulmonar, cancer (digestiv, sân, ovar, plamân).
Crestere CPK - MM : traumatisme, sindrom de strivire, post operator, injectii IM, EMG, rabdomioliza, miozita (poli-, dermato-), distrofie musculara, efort fizic intens, hipertermie maligna, convulsii.

Sodiu seric
Valori normale
310-345 mg/100 mL

Cresteri patologice
Valori crescute ale sodiului seric se intalnesc in:
•Insuficienta cardiaca
•Traumatisme cerebrale
•Hiperaldosteronism
•Transpiratii excesive
•Diaree
•Voma
Scaderi patologice
Valori scazute ale sodiului seric se intalnesc in:
•Deshidratare globala
•Aport scazut de saruri
•Insuficienta renala cronica
•Insuficienta corticosuprarenala

Calciu total
Valori normale
3,6 - 5,2 mg/dl

Cresteri patologice
Valori crescute ale calciului total se intalnesc in:
•Hiperpartiroidie primara
•Metastaza osose (cancer de san, prostata, tiroidian, brohopulmonar)
Scaderi patologice
Valori scazute ale calciului total se intalnesc in:
•Sinteza deficitare de PTH
•Deficit de sinteza a vitaminei D

Potasiu seric
Valori normale
3,5-4,5 mEq/L

Cresteri patologice
Valori crescute ale potasiului seric se intalnesc in:
•Insuficienta corticosuprarenala
•Insuficienta renala cronica
Scaderi patologice
Valori scazute ale potasiului seric se intalnesc in:
•Diaree
•Voma
•Stenoza pilorica
•Fistule digestive

VSH
VSH-ul reprezinta viteza de sedimentare a eritrocitelor. Se determina prin metoda Westergreen. Reprezinta un test nespecific de inflamatie care apreciaza si evolutia inflamatiei, nu numai prezenta ei.

Valori normale
5 - 20 mm dupa 1 ora

Cresteri patologice
Valori crescute ale VSH-ului se intalnesc in:
•Orice proces inflamator
•Orice proces infectios
•Cancer
•Boli de colagen
•Disglobulinemii
Scaderi patologice
Valori scazute ale VSH-ului se intalnesc in:
•Hepatita epidemica
•Boli alergice
•Talasemie
•Poliglobulii
Metoda de calcul
Pentru barbati: varsta / 2
Pentru femei: (varsta + 10) / 2
Unde "varsta" este exprimata in ani, iar VSH-ul este exprimat in mm / 1 ora

Hematocrit
Reprezinta masa de hematii (globule rosii) dintr-un anumit volum de sange. Procedeul consta in recoltarea sangelui dintr-o vena, apoi acesta se combina cu o substanta antiocoagulanta si se repartizeaza intr-un tub de sticla foarte ingust, care se centrifugheaza puternic la o centrifuga. In urma acestei operatii se observa separarea sangelui in stratul superior (plasma) si stratul inferior, format din globule rosii, care constituie hematocritul.

Valori normale
Barbati: 40-48%
Femei: 36-42%

Cresteri patologice
Valori crescute ale hematocritului se intalnesc in:
•Deshidratari
•Febra
•Varsaturi

Scaderi patologice
Valori scazute ale hematocritului se intalnesc in:
•Anemii

Hemoglobina
Culoarea rosie a sangelui, respectiv a globulelor rosii este data de o substanta chimica care contine un pigment pe baza de fier, numit hemoglobina. Aceasta substanta are capacitatea de a fixa oxigenul din aer la nivelul plamanilor, pe care apoi de a-l transporta in tot organismul, la celule. Molecula de hemoglobina este un tetramer format din 4 grupari heminice (Hem) si globina constituita din 2 perechi de lanturi polipeptidice. Hem-ul este format dintr-o molecula de protoporfirina legata de un atom de fier. Fiecare hem este legat de un lant polipeptidic. Exista 4 tipuri de lanturi polipeptidice.

Valori normale
Barbati: 13-16 g la 100 ml sange
Femei: 11-15 g la 100 ml sange

Scaderi patologice
Valori scazute ale hemoglobinei se intalnesc in:
•Anemii

Hemoleucograma
Hemoleucograma completa este un test care poate furniza diagnostice pentru numeroase boli. Rezultatele pot sa reflecte probleme cu volumul sangelui (deshidratare) sau pierderi de sange. Poate deasemenea sa indice disfunctionalitati in producerea, ciclul de viata si rata distrugerii celulelor de sange, precum si infectii acute sau cronice si alergii.

Hemoleucograma completa este o analiza care masoara urmatoarele cantitati:
•Numarul de globule rosii din sange - eritrocite (RBC)
•Numarul de globule albe din sange - leucocite (WBC)
•Cantitatea totala de hemoglobina din sange (HGB)
•Procentul de globule rosii (hematocrit) (HCT)
•Media volumului globulelor (MCV) - marime globulelor rosii
•Media globulara a hemoglobinei (MCH)
•Concentratia medie a hemoglobinei (MCHC)
•Numarul de trombocite (PLT)
Valori normale
Eritrocite: barbat - 4.7 - 6.1 milioane celule/microlitru; femeie - 4.2 - 5.4 milioane celule/microlitru
Leucocite: 4,500 - 10,000 celule/microlitru
Hematocrit: barbat - 40.7 - 50.3 %; femeie - 36.1 - 44.3 %
Hemoglobina : barbat - 13.8 - 17.2 g/dl; femeie - 12.1 - 15.1 g/dl
Media volumului globulelor: 80 - 95
Media globulara a hemoglobinei: 27 - 31 pg/celula
Concentratia medie a hemoglobinei: 32 - 36 g/dl

Electroforeza - Proteine serice
Valori normale

Albumine: 52-62%
Alfa-1 globuline: 2-5%
Alfa-2 globuline: 6-9%
Beta-globuline: 8-11%
Gamma-globuline: 14-21%

Glicemia
Valori normale:70-120 mg/100 mL
Cresteri anormale
Valori crescute (hiperglicemia) sunt prezente in urmatoarele cazuri:
· Diabetul de origine pancreatica
· Diabetul de origine hipofizara
· Diabetul de origine suprarenala
· Diabetul de origine tiroidiana
· Unele infectii
· Intoxicatii (oxid de carbon, cofeina)
· Unele tumori
· Accidente cerebro-vasculare
Scaderi anormale
Hipoglicemia estet prezenta in:
· Adenom Langerhansian
· Insuficienta cortico-suprarenala (boala Addison)
· Insuficienta tiroidiana
· Insuficienta antehipofizara
· Insuficienta hepatica grava
· Administrarea unor doze mari de insulina

Edited by Amiable, 23 October 2009 - 12:11 PM.

  • 0

#2 the_big_noob

the_big_noob

    Academic enforcer

  • Moderatori
  • 3,036 posts
  • Gender:Male
  • Location:Graz, Austria

Posted 23 October 2009 - 12:35 PM

Ar merge sticky.

Dar cine e moderator aici sa faca asta? huh.gif
  • 0

#3 OviDeus

OviDeus

    Member

  • Super Moderator
  • 1,538 posts
  • Gender:Male
  • Location:N/A

Posted 23 October 2009 - 10:43 PM

Multumesc pentru asta, nici n-aveti idee cat am cautat uneori interpretarea unor analize.


  • 0




1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users